vrijdag 30 mei 2014

Het Drenthepad Etappe 6 Borger - Exloo

Hemelvaarts weekend, stond gepland om verder te gaan met het Noaberpad, echter door een kleine operatieve ingreep in mijn linkerhand, bleek dit niet haalbaar. Vandaar dat we vandaag ( Vrijdag 30 Mei 2014) verder gaan met het Drenthepad.
Denk nu niet dat dat een straf is hoor, inmiddels komen we steeds meer tot de conclusie dat je echt niet ver weg hoeft om het "vakantiegevoel" te hebben.
We kunnen nu al stellig zeggen " dat begint voor ons bij Gieten" .

Etappe 6  of anders gezegd We gaan lopen Van Borger naar Exloo. Op papier ( Google Maps) beloofd het weer een mooie wandeling te worden van bijna 13 Km. Zoals inmiddels al wel bekend, plaatsen we eerst de fietsen op het eindpunt van de die dag ( voor vandaag dus Exloo) en rijden dan met de auto naar het beginpunt ( Borger -->  Het hunnebed centrum)

Hier lopen we na nog geen 25 meter tegen de grootste hunnebed van Nederland (D27) aan. Ruim 22 meter aan stenen


.

Op het moment dat we door het dorpje Borger heen wandelen is het zo rond de klok van 09:30 en lijkt het voorzichtig tot leven te komen. Er genieten meer mensen van hun lang weekend met daarbij een stralende dag. Maar zo te zien is het stilte voor de storm...Cafe's en eetgelegenheden maken hun terrassen gebruiksklaar en winkels schuiven hun waar naar buiten bestemd voor verkoop.

Wij verlaten Borger via een looppad langs het Buinen-Schoonoordkanaal welk onder de N374 doorloopt.
En lopen richting  het Buinerveld, waar we na een uur lopen besluiten even te gaan picknicken. En ik moet je zeggen ik heb op slechtere plekken gegeten.

Het broodje Ham/kaas vindt bodem op de buinerveldse heide.
Het uitzicht tijdens het eten.

Wees eerlijk...... het kon minder.

En ook hier weer vliegen allerlei vogels ons om de oren. En ik betrap me erop dat ik er steeds meer op ga letten, welke soorten ik nu allemaal zie. ( probeer het later thuis na te zoeken als we er eentje zien die we niet kennen)

Een bijkomstig leuke bezigheid tijdens het wandelen / Struun'n.Nadat we de nodige versnaperingen op hadden gegeten en cis terloops een teek van mijn arm plukt gaat het verder grotendeels door Boswachterij Exloo.


 Hoe grillig kan de natuur zijn. Een ogenschijnlijk dorre vlakte ( heide) met daarin 1 gele pluk van bloemen.
Na wat naslag werk te hebben geraadpleegd weten we nog steeds niet wat voor plant dit is.
Dus mocht iemand wel weten wat het is of wellicht een vermoeden hebben.

Laat het ons ook even weten als je wil.
Met nog een kleine 4 Km te gaan besluiten we nogmaals een pauze in te lassen, mede omdat we tegen een mooi bankje en tafel aanliepen op een nog mooier plekje.

 Een vijver / ven met daarin rijkelijk de kikkers aanwezig die Cis zo leuk vindt ( maar niet heus)

Het zonnetje op de kanis, een hapje en een drankje. Wat wil een mens nog meer.


En zie daar wat gaat er aan de overkant van de ven op het afrasteringsdraad zitten......
Een geelgors.

Ik weet het je moet even speuren op de foto, maar hij zit er toch echt. Op dit soort momenten mis ik mijn andere camera met zoomlens, en twijfel er dan ook over om deze toch de volgende keer weer in de rugzak te leggen.  Nog maar even plussen en minnen.....wordt vervolgd.

Maar goed deze geelgors heb ik dan zo goed en zo kwaad op de gevoelige plaat staan.


De laatste loodjes richting Exloo.

Hier lopen we langs een oorlogsmonument, die is op gericht ter herinnering van een neergestort Vliegtuig uit de tweede wereld oorlog. En ik mag dan ook wel zeggen dat we mede dankzij deze mannen hier zo in vrijheid mogen lopen en genieten van al het moois om ons heen.

Nadat we toch wel zeker 3  uur in het bos / heide hebben gelopen  lopen we Exloo binnen, waar inmiddels de drukte was begonnen. Volle terrassen en drukte in de winkelstraat die exloo rijk is.
Onze fietsen staan nog op de plek waar we ze hadden achter gelaten ( tegenover Schutrups) zodat we vlotjes terug naar de auto konden fietsen.
Dat vlotjes ging toch wat anders....Allebei hadden het gevoel dat onze banden leeg waren en dat onze benen vol lood zaten. We waren niet vooruit te branden. Daarnaast is het meer dan lastig fietsen met 1 hand.
Eenmaal aangekomen in Borger, is ook daar de "gezelligheid" in volle gang. Volle terrassen en winkelstraten.
Puffend en kreunend komen we aan bij de auto, dit hadden we nog nooit beleefd.
Meestal is het fietsen na het wandelen  en heerlijk afwisseling die spierpijn voorkomt.

Het schijnt dat het dit hele weekend mooi weer wordt, dus grote kans dat we komende zondag verder gaan richting Emmen.
In elk geval redenen genoeg om verder te struun'n.......
Geen opmerkingen:

Een reactie posten