zondag 25 mei 2014

Het Drenthepad - Etappe5 Gieten - Borger

Ook deze Etappe beloofde weer iets leuks te worden. Ik had namelijk al op youtube al diverse foto's gezien van mensen die het drenthepad al eens hebben gelopen. We hebben besloten deze keer op zaterdag te lopen, gezien er voor de zondag ( vandaag dus) andere activiteiten op het programma staan.
Zaterdagmorgen al vroeg wakker door lichtinval in onze slaapkamer en door het meer dan gekwetter van diverse vogels in onze tuin.
We zaten dan ook al op tijd ( 08:00 ) in de auto richting Borger. Ik heb het Hunnebedcentrum uitgezocht als eind punt, aangezien we daar naar alle waarschijnlijkheid onze fietsen goed kunnen stallen.
Via Stadkanaal en sluipdoor weggetjes ( Mijn navigatie staat op kortste route en je wil niet weten waar je dan allemaal langskomt, het proberen waard) komen we in Borger aan, om de fietsen keurig in een fietsenstalling te parkeren.

Daarna met de auto naar het eind punt van vorige week ( Gieten) om vanaf daar te beginnen met lopen.

Onder een strakke blauwe lucht richting gasselte

Na 10 min lopen ondekken we dat de markering niet meer klopt zoals het boekje aangeeft of anders het boekje klopt niet meer bij de markering op de route....... mmmmm   en nu????
Na enig discussie en het feit dat Cis heeft gelezen dat marking op de route het meest actueel is, besluiten we de markering te volgen. En zie daar keurig staat alles aangegeven en komen we op een gegeven moment weer terug op de oude route.  ( verstandige vrouw heb ik toch.....)


 Hier schijnt vroeger een spoorlijn te hebben gelopen richting Stadskanaal.

Heel apart gezicht, een diepe geul door het landschap


Dit helemaal uitgelopen en onder luid gekwetter van vogels komen we aan in Gasselte bij Herberg "de Wiemel" .
Vandaar uit gaat het richting naar een van de aardsmonumenten die Nederland rijk is. De zandverstuiving in Drouwenerzand


 Hier hebben we al regelmatig gelopen "vroeger" toen onze kinderen nog klein waren.
je kan je dan ook wel indenken dat het hier een flashback was voor ons en waar we het over hebben gehad.
 Een prachtig natuurgebied waar de vogels je links en rechts om de oren vliegen. Je hebt haast geen kans te traceren wat wat is. We hebben geluk, er gaat een Roodborsttapuit precies in het het topje van een struik voor ons zitten........
Een prachtig stukje natuur , zeker het bekijken eens waard bijv op een zonnige zondagmiddag.

Ondertussen hadden we al wel gezien dat er regen aan zat te komen, en wat op een gegeven moment dan ook uit de lucht viel.

Maar niet getreurd, we zijn er op voorbereid. Dunne ( her te gebruiken) en ruime poncho's waren in no time aangetrokken.


In de regen ging het dus verder richting Borger, via Bronneger ( ik hoor je denken via wat????)
Bronneger of all places, een klein gehuchtje tussen Drouwen en Borger, maar waar 5 hunnebedden op de zuideresch heel dicht bijelkaar staan / liggen ( D21 t/m D25) om precies te zijn.

En op het moment dat we daar aan komen zien we een geel / groen achtige vogel op een van de hunnebedden zitten, snel grabbelen naar de foto camera, maar op het moment dat ik de vogel juist in beeld heb komen er twee motorrijders aan die een sanitaire stop hadden ingelast daar.
Weg vogel...... Ik heb nog geprobeerd een kiekje te scoren van de vogel boven in de boom, maar met een pocket camera is dat lastig om een goede foto te maken.
T'is even goed kijken, maar hij zit er wel in het topje van de beuk. Echter wij hebben geen idee wat het is, en kunnen dan ook de vogel niet terug vinden in de diverse boeken en/of op internet.
Dus mocht jij het weten wat het is, ik hoor het graag.

Langs de superstrakke pas gemaaide grasvelden van Queengrass komen we aan bij het hunnebedcentrum, waar de grootste ( in de geval uitgedrukt in de langste qua meters) hunnebed ligt (D27) van Nederland.

Maar die mogen we volgende week bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten